T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YALOVA / ÇİFTLİKKÖY - Çiftlikköy Halk Eğitimi Merkezi

TARİHÇE

 

İlçemizin Tarihçesi

 

Adı-Tarihçesi: Çiftlikköy´ün geçmişi oldukça eskiye dayanır. Yörenin bilinen ilk adi Pylai'dir. Yörede, Helenistik Çağ´dan Bizans Çağı´na Kadar çok sayıda ve değişik zamanlara ait yazıt ele geçirilmiştir. Adına ilk olarak 4. Yüzyılda rastlanmaktadır.

Yerleşim alanı; l. yüzyılda, bugünkü Hersek Köyü'nün yanında önemsiz bir yerdi. Justinyen devrinde Hersek-İznik yolu önem kazanınca, Pylai kenti de büyük gelişme göstermiştir. 1097 yılında 1. Haçlı Seferi'nde, Latin ordularının bir kısmı buradan geçmiştir. 1146'da Manvel Komnenos birtakım Hıristiyan göçmenleri Pylai'ye yerleştirmiştir. 93 harbinden sonraBulgaristan'ın Şumnu kasabasından gelenler tarafından iskan edilen bölgeye, 1923'ten sonra Kafkasya'dan gelenler yerleşmiştir. Çiftlikköy, eski Roma İmparatoru Büyük Konstantin'in annesi Helena'nın doğduğu ve adını verdiği Helenapolis şehri'nin bulunduğu yerdir. Köydeki Kara Kilise kalıntıları, Helenapolis'in kalıntılarıdır. Çiftlikköy adı, 1932 yılında, Atatürk tarafından verilmiştir. Eski adi Kadı Çiftliği böylece kaldırılmıştır. Atatürk'ün gelip kahve içtiği ve bir müddet dinlendiği ev halen korunmaktadır. Çiftlikköy'e bağlı bir belde bucak ve dokuz köy bulunmaktadır.

 

 

 

Halk Eğitim Merkezinin Tarihçesi

Çiftlikköy Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Yalova Valiliği'nin 22.10.1996 tarih ve 9999 sayılı onayı ile açılmıştır. Merkezimiz 04.11.2019 tarihinde  kendine ait yeni ve modern hizmet binasına Taşınmıştır. 

Binamızda ;

1 El sanatları Atölyesi,

1 Giyim Üretim Teknolojisi Atölyesi,

1 Görsel Sanatlar Atölyesi,

1 Okuma Yazma sınıfı ,

2 Genel Kültür sınıfı

1 Spor Salonu,

1 Çok amaçlı Salon bulumaktadır.

 

 

 

İlçemizin Tarihçesi

 

Adı-Tarihçesi: Çiftlikköy´ün geçmişi oldukça eskiye dayanır. Yörenin bilinen ilk adi Pylai'dir. Yörede, Helenistik Çağ´dan Bizans Çağı´na Kadar çok sayıda ve değişik zamanlara ait yazıt ele geçirilmiştir. Adına ilk olarak 4. Yüzyılda rastlanmaktadır.

Yerleşim alanı; l. yüzyılda, bugünkü Hersek Köyü'nün yanında önemsiz bir yerdi. Justinyen devrinde Hersek-İznik yolu önem kazanınca, Pylai kenti de büyük gelişme göstermiştir. 1097 yılında 1. Haçlı Seferi'nde, Latin ordularının bir kısmı buradan geçmiştir. 1146'da Manvel Komnenos birtakım Hıristiyan göçmenleri Pylai'ye yerleştirmiştir. 93 harbinden sonraBulgaristan'ın Şumnu kasabasından gelenler tarafından iskan edilen bölgeye, 1923'ten sonra Kafkasya'dan gelenler yerleşmiştir. Çiftlikköy, eski Roma İmparatoru Büyük Konstantin'in annesi Helena'nın doğduğu ve adını verdiği Helenapolis şehri'nin bulunduğu yerdir. Köydeki Kara Kilise kalıntıları, Helenapolis'in kalıntılarıdır. Çiftlikköy adı, 1932 yılında, Atatürk tarafından verilmiştir. Eski adi Kadı Çiftliği böylece kaldırılmıştır. Atatürk'ün gelip kahve içtiği ve bir müddet dinlendiği ev halen korunmaktadır. Çiftlikköy'e bağlı bir belde bucak ve dokuz köy bulunmaktadır

 

 

31-01-202031-01-202031-01-202031-01-2020

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 30.01.2020 - Güncelleme: 31.01.2020 09:13 - Görüntülenme: 223
  Beğen | 2  kişi beğendi